Семейство

Децата за осиновяване не са стока на витрина

Не избираме какво дете да ни се роди така, както не би трябвало да избираме и какво дете да осиновим

07.02.2013г. / 10 25ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Осиновяванията в България се увеличават, макар и с незначителен брой, благодарение на облекчената процедура, каза пред БТА председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов, цитиран от Dnes.bg.

Той съобщи, че за деветмесечието на 2012 г. в България са осиновени 967 деца, а за същия период на предходната година техният брой е бил 960. През миналата година 395 деца са осиновени в чужбина, с близо сто повече спрямо 2011 г.

Допреди три години много от децата престояваха в социални институции, без да бъдат вписвани в регистъра за осиновяване, обясни експертът. Основната причина е, че родителите не се отказваха от тях, но и не ги търсеха с години, уточни Калин Каменов. Той припомни, че процедурата е облекчена през 2010 г. с въвеждане на задължението всеки родител, който изостави детето си и не го потърси до 6 месеца, то автоматично да бъде вписано в регистъра за национално осиновяване. При три отказа от национално осиновяване, детето се вписва в регистъра за международни осиновявания.

Според Калин Каменов сред основните причини да се чака с години за осиновяване са и много тесните критерии, които кандидат-осиновителите задават в документите за осиновяване. Обикновено повечето от тях имат идеална представа за детето, което искат да осиновят. Децата в институциите не са стока за продан и не са виновни, че се раждат с различен произход, със заболяване, или за това, че са изоставени от родителите си над 3-годишна възраст, коментира Каменов. Когато едно семейство иска да има дете, не избира какво да е то, нито знае дали ще се роди момиче или момче, нито може да предположи дали ще се роди здраво или с увреждане. Нека да бъдем по-широко скроени, да разтворим границите си на мислене и да приемем децата такива, каквито са, съветва председателят на ДАЗД.

Калин Каменов посочи, че често при семейства, които чакат с години да осиновят дете, социалните служби се натъкват в заявленията им на отказ за осиновяване, защото предложеното дете е с по-тъмен цвят на кожата или с различен етнически произход. Много е несправедливо тези родители да твърдят, че им се отказват деца и че чакат с години, каза той.

Председателят на ДАЗД отбелязва, че е много важно децата за осиновяване да се проучват внимателно, за да не се стига до отказ от процедурата. Като пример той разказа за случай за осиновяване отскоро, което в момента е в процес на разсиновяване. Оказа се, че осиновените две деца са поддържали тайна връзка с биологичната си майка, за което не са подозирали нито социалните служители, нито персоналът на дома, от който са осиновени децата. Впоследствие те отказаха да приемат своите осиновители, като казаха, че имат своя майка, обясни Каменов.

Една от мерките, които предвиждаме да се случат, е да има приемни семейства за млади родилки и за неопитни родители, в които те да бъдат подкрепени за период от шест-осем месеца, съобщи Калин Каменов. Той добави, че това отдавна е практика в Англия, във Франция и тепърва предстои да бъде развита у нас.

Председателят на ДАЗД открои сериозни проблеми отпреди две години в Сливен и в Ямбол, където са преобладавали случаи с малолетни родилки на 12-13 години. Направихме проучване и се оказа, че всъщност личните лекари са знаели, но не са съобщили на социалните служби, че има деца в риск, отбеляза той.

Ако ни бяха информирали, социалните работници можеха да започнат работа с тези момичета още след четвъртия-петия месец на бременността им, посочи Каменов. Той каза, че по тези случаи са наложени финансови санкции на лекарите и са предприети конкретни мерки. Каменов добави, че през 2010 г. трима лекари са били санкционирани с по 1 000 лева, че не са информирали за случаи с малолетни родилки. Средствата от глобите са постъпили във Фонда за лечение на деца.

Този процес трябва да се ограничи до минимум, но е необходимо време и съвместни усилия, смята председателят на ДАЗД. Той даде пример с 4-месечна кампания миналата година в софийските гета с представители на ДАЗД, на министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието, младежта и науката, на Агенцията за социално подпомагане, на здравните медиатори и неправителствения сектор.

Много от хората в гетата казват, че живеят така, защото нямат работа, а нямат работа, защото нямат образование и квалификация. Получава се затворен кръг, който трябва да започне да се отваря. Първата крачка е семействата в риск да получат конкретни умения, с които да си изкарват прехраната. Не след дълго те вече няма да са в социална изолация, защото ще имат работа, ще имат и средства да отглеждат децата си, посочи Калин Каменов.

Необходима е ежедневна работа за здравна профилактика и консултации на млади майки, поставяне на спирали на многодетни жени, информиране как децата да тръгнат на детска градина и училище, къде могат родителите да получат квалификация, за да имат шанс за работа, смята председателят на ДАЗД Калин Каменов.

Всички новини са на Dnes.bg.

Коментирай