Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадна тайната на осиновяването

Снимка: БТА

Улеснява се процедурата, по която осиновеният може да получи достъп до информация за своя произход и биологичните си родители. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Семейния кодекс.

Одобрено е също създаването на Национална информационна система за пълно осиновяване, в която чрез единна електронна платформа ще бъдат вписани кандидатите за осиновители.

Тайната на осиновяването отпадна със 139 гласа "за". Осиновени и осиновители ще могат с решение на съда да разберат произхода. Отпада досегашното изискване на закона това да може да се случва само при важни обстоятелства.

В емоционално слово от парламентарната трибуна един от вносителите на законопроекта депутатът от ПП-ДБ Христо Петров заяви:

"Има ли по-важно да знаеш откъде произлизаш и защо трябва да си болен за да знаеш коя е майка ти и кой е баща ти? Имаме историческия шанс да дадем на тези хора справедливостта, която очакват през целия си живот. Моля ви всички ние днес да се обединим и премахнем проклетите важни обстоятелства".

Депутатите спориха коя да е възрастта, от която осиновените могат да поискат да научат истината за биологичните си родители - дали да е 18, когато навършат пълнолетие, или 21, когато според Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС ще са по-зрели.

Премахват се регионалните регистри и се създава Единна електронна платформа за кандидатстване за пълно осиновяване, като част от Национална информационна система към Социалното министерство. В платформата ще се дава цялата информация за детето в доклад по образец.

От "Възраждане" поискаха да има ясно разписани критерии за кандидатстващите за осиновители.

Отговорът на друг от вносителите - Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, която е осиновител.

"Разбира се, че националната информационна система ще съдържа информация за всички, които са кандидат-осиновители. Това е повече от ясно, защото целта на тази система е именно да се направи най-добрия подбор за семейство, в което да бъде осиновено детето, а не може да става и дума за чужденци в тази система, защото системата за международно осиновяване се намира в Министерство на правосъдието и тя не е обект на тези текстове. Говорим за Националната система за националното осиновяване, което се организира от Министерство на труда и социалната политика".

По време на дискусията още една депутатка от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева призна, че е осиновила дете.

"Тука отново говорим за човешкия фактор. Но истината е, че няма как без тези курсове и това обучение и без подкрепа на държавата. Аз имам личен опит от такъв курс. Защото аз съм осиновител. И трябва да ви кажа, че лично аз - беше по времето на Covid - бях впечатлена от професионализма. Получих отговори на въпросите, които имах".
 
 С цел защита интересите на децата в случаите, в които те са изоставени, а биологичното семейство не се интересува от тях и в същото време не дава разрешение за осиновяването им, се дава възможност на съда да се произнесе за причините за неуспешна реинтеграция и чрез съдебно решение те да получат шанс да попаднат в семейна среда.

Въвежда се забрана за сключване на брак преди навършване на пълнолетие. Цвета Рангелова от  "Възраждане" настоя да се запази досегашната разпоредба това да е възможно с решение на съда и съгласие на родителите:

"По никой начин това, че ще препятстваме възможността млада жена, ненавършила пълнолетие, да сключи граждански брак с бащата на дедето си, няма да преустанови нито ...нито са мерки, които да въздействат върху определена група, етнос, който води рано полов живот, отпада от училище. Напротив, така ще създадем само по-голяма социална група, която ще се води самотни майки и ще получават социални помощи на гърба на данъкоплатеца".

 Урежда се учредяването на настойничество и попечителство на деца-бежанци, намиращи се на територията на България.

Преди това депутатите решиха от 1 януари да спрат от продажба ароматнтите добавки във всички тютюневи изделия, в това число и нагреваемите тютюневи изделия.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят резултатите от проекта за нов затвор за при дупнишкото с. Самораново

Днес ще бъдат отчетени резултатите по проекта за нов затвор за 400 осъдени, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново за около 35 млн. лева по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., съобщават от правосъдното министерство. Комплексът ще бъде показан на норвежките партньори. В срещата ще участват представители от Министерството на..

публикувано на 29.04.24 в 07:40
Премиерът на Испания Педро Санчес

Педро Санчес обявява ще остане ли премиер на Испания

Испанският премиер Педро Санчес ще обяви днес дали възнамерява да остане на премиерския пост. Привърженици на неговата социалистическа работническа партия го призовават да остане, след като миналата седмица той заяви, че се оттегля за няколко дни, за да вземе решение. Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската..

публикувано на 29.04.24 в 07:39

КЕВР обсъжда понижаване на цената на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда на открито заседание предложението на "Булгаргаз" за цената на природния газ през май. В заявлението до регулатора от 11 април държавният доставчик поиска цена от 57,50 лв. на мегават час - с един лев по-ниска от цената за април.

публикувано на 29.04.24 в 07:32

Пред служебния премиер теглят номерата на машините за изборите

В Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни. Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Поканени са и представители на Централната избирателна..

публикувано на 29.04.24 в 07:31

Планова техническа профилактика на предаватели

На 29 април ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни: КАРЛОВО 4 на честота 99.4 MHz и ШУМЕН 4 на честота 94.5 MHz, които излъчват програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, a в района на Шумен и на..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

Експерти обсъждат превенцията на кръвните заболявания на конференция в Кипър

Първа регионална среща на върха за Източното Средиземноморие, Близкия изток и Северна Африка по проблемите на таласемията и други кръвни заболявания ще се проведе днес в Никозия. Кипър е избран за домакин, тъй като се смята за страна-модел в политиката за тяхната превенция и лечение. Във форума участват медицински специалисти и експерти от..

публикувано на 29.04.24 в 04:11
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър е депортирал над 3700 души от началото на годината

Над 3700 незаконно пребиваващи в Кипър граждани на трети страни са депортирани в родината им от началото на годината досега, съобщиха от вътрешното министерство. На министерска среща на върха по въпросите на убежището и миграцията днес в белгийския град Гент кипърският вътрешен министър Константинос Йоану ще представи на колегите си като пример за..

публикувано на 29.04.24 в 04:04