268 хил. деца в риск – родителите им в странство

116 111 е безплатният европейски номер за деца в риск
23 юли 2015 20:17, Анисия Иванова
12
268 хил. деца в риск – родителите им в странство
Снимка: Bulgaria On Air

Близо една четвърт от всички деца в България са в риск, защото родителите им работят в чужбина, обяви пред телевизия България он ер Надежда Стойчева от фондация "Анимус".

Тя съобщи, че у нас има 268 хиляди деца, чиито родители са на гурбет, а общо децата на България са около 1 млн. и 200 хиляди.

"Оставени на близки и роднини, или на чужди хора тези деца са под сериозен риск", обясни Стойчева.

В конкретния случай с тригодишния Христо майката е била в безизходица, но нейната грешка да наеме двама непознати да го гледат сега ще коства страданията, дори живота му, смята тя.

По думите й това, първо, е изоставяне, неглижиране на дете. "Дори да не беше пребито, детето е изпитвало огромен стрес от факта, че най-близкият му човек липсва", каза експертът.

Тя обясни, че по закон, ако този, който отглежда детето, не е официален пълномощник, той няма никакви права над детето. Ако родителите са в чужбина, детето официално трябва да е временно настанено през отдел "Закрила на детето" при бабата, близък роднина, познат или бавачка.

На телефон 116 111, който е безплатен европейски номер за деца в риск, гражданите на България, а и самите родители могат да потърсят помощ, да сигнализират за проблеми или насилие над децата си. На нея денонощно отговарят психолози и специално обучени хора, които знаят как да реагират при такива ситуации.

По думите й проблемът в българското общество е, че насилието върху деца много късно се разпознава.

"То трябва да стане садистично, тогава, когато зависи животът на някого, когато някой е пребит", обясни Стойчева.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"Чл.14 Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото."Конституция на Р България!Заклрила? Грижа?Родители без работа,несигурна работа,ниско заплащане!Ниски пенсии на бабите и дядовците!Детски надбавки от 35 лв.!На тел.116111 психолозите и социалните,които са на заплата,ще върнат ли най-близките хора на детето,ще го погалят ли преди лягане и ще му купят ли хляба и играчката?"Мама"-дума,която съществува в почти всички световни езици!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZA TEZI DEZA ZENNI GRIGI POLAGAT BORISOVA,ZVETANOVA ,KUNEV,MIKOVA,MANOLOF,I VSCKI OT POSTANOVKATA ALA BORISOVA I 40-TE BARABI.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На управниците не им пука за децата на България.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mo shtom predpochita kvazimodo pred balgarin, trqbva da se zamislite
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не продадоха, а окрадоха.