Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователната менторска програма „Скритите таланти на България“ очаква новите си попълнения

Надарените деца в неравностойно положение имат шанс за развитие

Снимка: plushenomeche.org

Преди 14 година Михаела Стойкова, заедно със свой приятел решава да зарадва сирачета от Бургас и така започва една от най-мащабните дарителски акции у нас. Няколко години по-късно Михаела създава  Сдружение „Операция Плюшено Мече“, което от 2017 година помага на талантливи деца в неравностойно положение да развият заложбите си и да продължат образованието си в университет. Всичко това се случва чрез ежегоден конкурс за образователната менторска програма „Скритите таланти на България“. Днес екипът й е на прага на нова „учебна година“, в която ще дадат шанс за образование, професионално развитие и по-светъл поглед върху живота на деца и младежи от цялата страна. До момента през програмата са минали близо 30 деца, част от които вече са студенти. А тази година към вече приетите 11 има възможност да се присъединят още 10 деца, при добри кандидатури. 

Михаела Стойкова
„Ние работим с деца, които са лишени от родителска грижа, настанени в социални домове. Работим и с деца в риск, което може да означава деца от социално слаби семейства, дете, което расте в неблагоприятна за него среда, която не му позволява да развие таланта си, защото няма емоционалната или финансова подкрепа за това. Основната ни целева група са 11–18-годишните, с които работим до момента на кандидатстването им университет или професионалното им развитие в дадена сфера“ – разказва Михаела в интервю за БНР-„Радио София“.



Сред критериите на сдружението за кандидатстване в програмата е и добър успех в училище, който Михаела Стойкова обвързва със сериозността, която ще прояви детето при тях. Това е важно, тъй като в програмата е вложен трудът на страшно много хора - експерти, психолог, екип ментори, учители, обяснява тя. Програмата е подкрепена финансово и от компании, на които екипът на Стойкова е много благодарен и без които, начинанието им не би могло да съществува, защото уроците, които се предлагат на всяко дете са само една част от цялата подкрепа. „Ние отпускаме месечни или еднократни стипендии, купуваме оборудване, техника, спортна екипировка, учебници на децата, дори се е случвало да купуваме ваучери за храна, ако ситуацията в семейството е по-тежка“- разказва Михаела. В програмата са включени още обучения, лагери и пътувания.



А колкото до самия талант на детето, тя прави важно уточнение:

„Ние работим с деца, които имат не само виден, реализиран талант, но и с деца с начални заложби. Тоест вижда се, че детето има потенциал и ако се работи достатъчно дълго време с него, този талант може да се развие и да произлезе нещо хубаво от това. Имаме такъв случай в програмата с едно дете, което рисуваше много базисно. Виждаше се, че има някакви наченки на талант, но не се знаеше накъде ще се развият нещата. И за три години, с много сериозна подготовка и систематична работа с учител, тя направи самостоятелна изложба и картините се разпродадоха. С нейна картина пуснахме продукти с кауза през нашата организация, като процент от продажбите отиде директно при нея и с тези средства тя заплати първия си семестър в университета. Така, че работим и с талантливи деца, при които трябва и много работа, въпреки, че разбира се ги подбираме, но най-важното е мотивацията, не толкова дори и колко развит е талантът, а по-скоро колко е мотивирано детето.“



Заслуга да поддържат тази мотивация у децата, въпреки не леките им житейски истории, имат менторите в програмата „Скритите таланти на България“. И докато учителите са професионалисти, които развиват конкретно таланта на всяко дете, то менторите работят за изграждане на постоянство, издръжливост, целеустременост, на умения за търпение и комуникация.



„Ние правим много сериозен подбор на нашите ментори– казва Михаела Стойкова. – Желаещите подават автобиография, ако бъдат одобрени правим интервю с тях и след това, ако бъдат харесани, минават едно начално обучение. Нашият психолог работи ежемесечно с тях, като има една задължителна индивидуална консултация на месец и една обща с всички ментори. Там е много сериозна подкрепата, защото менторът е човекът, който всяка седмица се вижда с даденото дете и заедно работят за реализирането на поставените краткосрочни или дългосрочни цели.“

Към момента в програмата работят 8 ментори, но числото варира спрямо броя на приетите деца в програмата.



Михаела призовава всеки, който познава младеж между 11 и 18 годишна възраст с изявени заложби, да се свърже със сдружението и да помогне на това дете да кандидатства в конкурса. Защото, както е казал Мечо Пух, „Колкото повече, толкова повече“.

Редактор: Весела Кръстева /по интервю на Гергана Пейкова, БНР-„Радио София“/
Снимки: plushenomeche.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25